Vertikalni pješčani filteri pod pritiskom služe za izdvajanje svih suspendovanih materija i čestica veličine između 30…60 μm, tzv. mehaničke nečistoće. Filtracija pod pritiskom može da se odvija u jednom ili više paralelno vezanih filtera. Radni pritisak u filtru, zavisno od tipa instalacije, može da bude od optimalnih 2 bara, do 10 i više bara.

Filteri mogu biti izrađeni od konstrukcionog (Č.0361) ili nerđajućeg (AISI 304, 316) čelika. Zbog različitog radnog pritiska, svaki filter se posebno proračunava na debljinu zida omotača i podnice. Ukoliko je reč o filteru od konstrukcionog čelika neophodna je antikorozivna zaštita spolja i iznutra. Antikorozivna zaštita se realizuje kroz peskarenje (Sa 2.5) i površinsku zaštitu višeslojnim epoksidnim premazima. Spoljašnji premaz se sastoji od temeljnog i poliuretanskog sloja minimalne debljine 120 μm dok je unutašnji premaz 300 μm epoksid premazom odobrenim za korišćenje u prehrambenoj industriji.

Pored navedene površinske zaštite unutrašnjost filtera može biti i gumirana kiselo-otpornom “EBONIT” gumom E-10.10. debljine 4 mm, sa vulkanizacijom u autoklavu i posle takve zaštite filter mogao da se koristi u instalacijama gde se koriste agresivni mediji (dezinfekcija vode ozonom ili u procesima gde se ispuna regeneriše kiselinama).

Također je moguće raditi površinsku zaštitu postupcima hladnog i toplog pocinčavanja. U zavisnosti od potrbnog kapaciteta filteri se mogu izrađivati u različitim varijatama prema specifikaciji kupca.

STANDARDNI USLOVI

  • Materijal: RSt37.2 (S235JR, ASTM A-570)
  • Unutrašnja obloga: pjeskarenje, epoksidni premaz dozvoljen u prehrambenoj industriji, 300 μm
  • Spoljašnja obloga: 3-slojni sistem, 120 μm
  • Radni / Test pritisak: 6 bar/ 9 bar
  • Temperatura: maks. 50 ° C
  • Standard izrade: PED 2014/68/EU
  • Druge dimenzije i materijali mogući na upit.

Različite mogućnosti unutrašnjosti filtera:

1. filter 3D VPF -E-T-P

2.filter 3D VPF -E-T-P-M

3.filter 3D VPF -E-T

4. filter 3D VPF -E-T-S-M